Gezond eten en drinken vinden tussen het gigantische supermarktaanbod is een behoorlijke uitdaging. Het assortiment blijft maar groeien en je hebt niet iedere keer de tijd en rust om de etiketten uitgebreid te bestuderen. Maak het jezelf daarom makkelijk en gebruik onderstaande lijst voor producttips en inspiratie. Je vindt hier de gezondste varianten per voedingsmiddel; dit zijn dé producten die ik aanraad voor een gezonde leefstijl.

Deze lijst bevat veel producten van het Albert Heijn huismerk, maar je kunt uiteraard ook een soortgelijk product van een ander merk kiezen. Blijf wel kritisch, er kan veel verschil zitten tussen merken. Maak bij twijfel gebruik van de ‘Kies ik gezond?’-app van het Voedingscentrum of stel je vraag gerust aan mij tijdens een consult. Lees ook mijn blog Feiten en fabels over gezond eten voor meer informatie.

Nog een aantal extra tips voor gezond eten:

Meer weten of een (eenmalig) voedingsadvies ontvangen?

Brood & crackers

Waarom? Volkorenbrood is het meest voedzame brood en mag wettelijk gezien alleen de naam 'volkoren' dragen als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Let op, want bij crackers geldt die regel niet.


Waarom? Volkorenbrood is het meest voedzame brood en mag wettelijk gezien alleen de naam 'volkoren' dragen als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Let op, want bij crackers geldt die regel niet.


Waarom? Volkorenbrood is het meest voedzame brood en mag wettelijk gezien alleen de naam 'volkoren' dragen als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Let op, want bij crackers geldt die regel niet.


Zuivel

Beleg & smeersels

Vlees & vis

Als je een gezond vegetarisch gerecht wilt maken, kun je vlees of vis vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger zoals een vegetarische burger, groenteburger, vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes, falafel of vleesstukjes.

Rijst & pasta

Waarom? Volkoren pasta is vezelrijk en daardoor extra voedzaam ten opzichte van witte pasta. Verkrijgbaar in allerlei soorten.


Waarom? Groente pasta bestaat voor 100% uit groente of 90-100% uit peulvruchten. Extra groente eten wordt op deze manier wel heel makkelijk.


Waarom? Zilvervliesrijst of volkoren rijst is vezelrijk en daardoor extra voedzaam ten opzichte van witte rijst. Verkrijgbaar in allerlei soorten.


Waarom? Groente rijst bestaat voor 100% uit groente. Extra groente eten wordt op deze manier wel heel makkelijk.


Waarom? Volkoren noedels zijn vezelrijk en daardoor extra voedzaam ten opzichte van witte noedels. Deze noedels zijn 80-100% volkoren.


Waarom? Volkoren quinoa is vezelrijk en daardoor extra voedzaam ten opzichte van witte quinoa.


Waarom? Volkoren couscous is vezelrijker dan witte couscous. Voor extra eiwitten kun je ook kiezen voor kikkererwten couscous.


Waarom? Volkoren bulgur bestaat uit het vezelrijke durumtarwe net als volkoren pasta en is daardoor heel voedzaam.


Waarom? Deze pizzabodems bestaan voor 45% uit groente en zijn daardoor een gezondere keuze dan de pizza's die alleen uit tarwebloem bestaan.


Havermout, pitten, zaden & noten

Waarom? Deze muesli 's bevatten zo min mogelijk suiker (<5 gram per 100 gram) en verzadigd vet en juist wel veel vezels.


Waarom? Havermout is 100% volkoren, puur en onbewerkt. Beter kan niet. Bovendien is het een bron van vezels en eiwitten. Geschikt om warm als havermoutpap te eten en koud als muesli. Tip: kies gewoon voor het huismerk. Brinta, Quaker en andere merken bevatten vaak onnodige toevoegingen.


Waarom? Haverzemelen bevatten nóg meer vezels en eiwitten dan havermout. Combineer evt. met havervlokken, pitten en zaden/noten voor een voedzame muesli.


Waarom? Gepofte granen zorgen voor een lekkere en voedzame crunch. Ideaal als topping voor de yoghurt, een salade of dessert.


Waarom? Pitten en zaden vormen een verrijker van je maaltijd. Of het nou gaat om een salade, smoothie/bakje yoghurt of een warm gerecht. Ze leveren goede vetten, vezels en eiwitten.


Waarom? Ga voor ongebrande, ongezouten noten als gezond tussendoortje of maaltijdverrijker boordevol goede vetten en eiwitten.


Waarom? Ongezouten pinda's zorgen ervoor dat je de goede vetten en eiwitten binnenkrijgt zonder het onnodige zout.


Sauzen & smaakmakers

Waarom? Frietsaus bevat minder (verzadigd) vet dan mayonaise en weinig tot geen suiker.


Waarom? Deze mayonaises bevatten nauwelijks suiker en 55-60% minder vet dan de meeste varianten.


Waarom? Deze ketchup soorten bevatten weinig tot geen suiker.


Waarom? Deze sweet chili bevat weinig suiker.


Waarom? Jonnie Boer kruidenmixen zijn zoutloos. Je kunt de hoeveelheid zout in je gerecht zo eenvoudig zelf bepalen of geheel achterwege laten.


Dranken

Bakken

Gezond gemak