Goede voornemens: zo houd je ze wél vol!

Gezond afvallen, meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, afkicken van koffie, milieubewuster leven, iets nieuws leren of dingen doen waar je nooit aan toekomt. Goede voornemens zijn zo gemaakt, maar hoe houd je ze vol en voorkom je dat je niet na 2 weken al opgeeft? Pas onderstaande tips toe om jouw voornemens te laten slagen.  

Net als veel anderen, begin ik het nieuwe jaar altijd met een aantal persoonlijke doelen. Sommige doelen zijn klein en zo gehaald terwijl andere meer tijd kosten. Het lijkt zo simpel. Je neemt jezelf iets voor en gaat dit gewoon doen, toch? Helaas gaat het in de praktijk vaak anders. Er is namelijk niets zo moeilijk als het managen van jezelf. En nee dat ligt absoluut niet aan jou!

Meestal weet je wel wat je wil bereiken en vaak ook wat je daarvoor moet doen. Het lastige is jezelf motiveren om te beginnen en het vol te houden. Dat komt onder andere omdat veel van ons gedrag als vanzelf gaat. Autorijden, fietsen, tandenpoetsen, eten en nog een heleboel andere dingen, doen we allemaal op de automatische piloot. Gek maar waar: in totaal verloopt maar liefst 95% van ons gedrag volledig onbewust en automatisch! Eigenlijk heel fijn, want dat scheelt een hoop denkwerk, tijd en energie die je weer ergens anders in kunt stoppen. Het nadeel is dat ons onbewuste gedrag vaak in de weg zit wanneer we iets willen veranderen. Dit is precies wat een doel als gezond afvallen zo moeilijk maakt. Niet omdat het afvallen zelf razend ingewikkeld is, maar jezelf nieuw (on)bewust gedrag aanleren is nog niet zo eenvoudig.

Onbewust automatisch gedrag bepaalt een groot deel van jouw resultaten op allerlei vlakken. Puur op wilskracht houden we goede voornemens wel een tijdje vol, maar wanneer je moe of gestrest bent dan neemt de automatische piloot het over en val je al snel terug in oude gewoontes. Het is daarom extra belangrijk om je aanpak te richten op het veranderen van jouw onbewuste, automatische gedrag. Hoe je dat precies doet, lees je hier:

  1. Werk je voornemen zo concreet mogelijk uit door jouw doelen te vertalen naar dagelijkse acties. Zo kun je op termijn de resultaten behalen die jij de moeite waard vindt.
  2. Wees niet te ambitieus en begin klein, baby steps!
  3. Denk na over eventuele valkuilen en maak de kans hierop zo klein mogelijk door je goed voor te bereiden op deze moeilijke momenten.
  4. Beloon jouw gedrag in plaats van de resultaten. Beloon jezelf na het sporten bijvoorbeeld met een aflevering van je favoriete Netflix-serie.
  5. Maak de start van je goede voornemens extra leuk door anderen hierin te betrekken en samen successen te delen.

Zo houd je jouw goede voornemens in 2022 zeker vol! Is gezond eten of afvallen jouw doel en wil je hier samen mee aan de slag? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik help je graag.